Bolesti bederní páteře jdoucí do nohy

Dnes přišla na druhou kontrolu paní ve věku 60 let. První vyšetření proběhlo před 4 měsíci. Pacientka trpěla bolestmi bederní páteře, jdoucími do levé kyčle, dále po zadní straně stehna do kolene až do lýtka. Bolesti trvaly 3 týdny. Přišla s ústním sdělením obvod. lékaře, že se jedná o „skříplý nerv S1 a bude to trvat".

Pacientku jsem dále vyšetřila. Z operací prodělala odnětí dělohy a slepého střeva. Úraz L hlezna před několika lety. Pracuje v sedě u počítače. V noci se budí kolem třetí až čtvrté hodiny. Další anamnéza bez pozoruhodností.

Prostřednictvím mého funkčního vyšetření jsem diagnostikovala citlivou bránici v obou podžebřích (funkční souvislost: slezina a játra). Tentýž nález potvrzen reflexním vyšetřením plosky nohy. Zde navíc aktivní zóny močovodů. Funkční oslabení pánevního dna. Aktivní dráha žlučníku na obou stehnech.

Ošetření: pacientce jsem zatejpovala levé SI skloubení, palpačně ošetřila pánevní dno dle Tichého, měkké ošetření bránice v obou podžebřích. 

Doporučené domácí ošetření následující: masírovat si podžebří, lampasy stehen, dechovou aktivaci pánevního dna. Protažení dráhy žlučníku na trupu. Dále jsem předepsala byliny na slezinu, játra a čisticí směs.

Už po první návštěvě odcházela s pocitem úlevy od potíží. (Kdyby to byl opravdu skříplý nerv, tento pocit úlevy se nedostaví.)

Na kontrolu přišla za 7 týdnů. Zde zmiňuje, že bolesti, které měla, zcela vymizely. Pouze přetrvává necitlivost do levé dolní končetiny. Hovoří o tom, že nevydrží dlouho sedět. Nejedná se však o "extra bolest", která by ji limitovala.

Zajímaly mě stresové situace, kterým musí čelit. Zde nově udala, že řeší počínající duševní onemocnění člena rodiny a je to jen na ní.

Vyšetřila jsem zatím trvající funkční potíže na etáži žlučník a ledviny. Zbytek nálezu z minula byl již negativní. Dostala další byliny pouze na játra/žlučník. Z cvičení pokračovat v zadaném. Nově zařazena "kobra" z jógy, ve stoje záklony dle McKenzieho, aktivace HSS (hluboký stabilizační systém páteře) ve vzoru 3.měsíce, "chůze v leže" dle Suchomela (s mojí modifikací: ku stropu). Jako poslední jsem přidala aktivaci hlubokých svalů chodidla přešlapováním v kamíncích.

Na 2.kontrole za 8 týdnů uvádí, že JE ZCELA BEZ POTÍŽÍ. Přináší výsledky z CT, které bylo provedeno před dvěma měsíci. Ve zdravotní dokumentaci má popsané dva výhřezy plotének v etáži L3/4 a L4/5. (Na CT byla tehdy týden před první kontrolou, ale výsledky neměla s sebou).

Pacientka je spokojená. Stresová situace v rodině je v řešení, které ji, jak říká, nezatěžuje. Cvik na aktivaci HSS udává, že nedělala, protože ho zapomněla :-) . V aktivaci HSS pokračujeme dále na její vlastní žádost. Chce se cítit dobře dlouhodobě. 

Závěr: nechci rozporovat nález výhřezů plotének na CT, pouze chci dodat, že v praxi nebývá funkční diagnostika takto černobílá. Ano, kus obtíží byl (mohl být, kdo ví) způsoben výhřezem, ale velkou souvislost zde, dle mého názoru, hrály orgánové souvislosti a psychická zátěž. Proto si myslím, že by bylo fajn, umět se začít na lidi dívat celostně.

Paní má výhřezy plotének asi stále. Nevím a není v mé moci, odeslat ji na kontrolní CT. Ale proč taky? Je BEZ POTÍŽÍ, bez bolestí a funguje tak, jak by si přála. Funkčnost a radost ze života je můj cíl.

V článku uvádím pouze své vlastní zkušenosti z praxe a má informativní charakter. V žádném případě nelze jeho závěry bez dalšího vyšetření lékařem aplikovat na vaše vlastní potíže.

Datum: 10.10. 2022

INFORMACE

Nejsem smluvním partnerem žádné ze zdravotních pojišťoven. Úhrada terapie probíhá v hotovosti nebo na účet 1847132003/0800.

Změna ceníku

Vážení klienti, k 1.3.2024 došlo ke změnám výše úhrad za fyzioterapii. Aktuální ceník naleznete zde

Jak na vermikompostování

Jsem sice fyzioterapeut, ale miluju vermikompostování, tak se o ně zde s vámi chci podělit.

Prezentace ke stažení zde vermikompostovani [PPTX, 4.33 MB]

Změna ordinační doby

Změna ordinační doby:

Pondělí - Sobota dle objednání

SPOLUPRÁCE

Copyright © 2024 KK-rehab.cz - Mgr. Kamila Karásková

Všechna práva vyhrazena Mapa webu Tvorba webu Youtube KK-rehab