Homeopatie při rýmě

ryma-1707575472.jpg

Máme tady podzimní plískanice, takže se s vámi chci podělit o to, jak můžete sobě či svým blízkým ulevit při infekci horních cest dýchacích a to tak, že to nemusí končit těžkým nastydnutím a nutností podávat antibiotika. Zde zpětná vazba od jedné maminky z dřívějška: "Paní magistro, ne že by A. už rýmy nemívala, ALE ke každé fázi jsem pořídila jeden druh homeo, tak jak jste psala, pozoruji průběh a nasadím to vždy na tu danou měnící se fázi. A rýmy se z dřívějších 14 dnů s náběhem na píchání oušek smrskly na 4 dny lehounkého průběhu. Děkujeme."

RÝMA – má 4 stadia, vždy je nutné vybrat to nejpodobnější vzhledem k příznakům a být připraveni na to, že to další den může být už ve stadiu dalším. Tedy je dobré mít pak od každého stadia doma vždy jeden přípravek k dispozici k okamžitému nasazení.

Dávkování – vždy 1-2 kuličky vycumlat po jazyk či u kojenců rozpustit v půl deci vody a kapátkem aplikovat roztok do pusinky, kdy nevadí, že to dítě nepolkne. Zásadní je působení na sliznicích uvnitř úst. Roztok používat opakovaně ten den, další den vždy připravit roztok čerstvý. Po aplikaci deset minut nezajídat, nezapíjet-oslabil by se tím účinek.

Vždy se užívá v ředění 9CH, a frekvence za den 4x. Při nástupu obtíží pro nastartování je dobré aplikace první dvě hodiny každých 15minut (zase 1kuličku), a dále až 4x denně.

S ústupem obtíží se frekvence užívání ubírá. Nevadí zubní pasta s fluorem-to vadilo dříve. Ale vadí Kovová lžička. Aplikovat na plastové, dřevěné či skleněné.

Podtržený text níže značí specifičnost léku od ostatních.

AKUTNÍ RÝMA (žádná až vodnatá, čirá)

  • NUX VOMICA – kýchání, pocit, že se nemůže zahřát
  • LUFFA OPERCULATA – časté kýchání, nos svědí, je suchý a ucpaný
  • STICTA PULMONARIA – suchá rýma s bolestí u kořene nosu, pocit ucpaného nosu (jako sevření do skřipce) = nucení na smrkání, ale nic nejde, (někdy) bolest hlavy v oblasti čela
  • SAMBUCUS NIGRA – suchá nosní sliznice, ucpaný nos, dýchání ústy

pokud se přidá zvýšená teplota:

  • ACONITUM NAPELUS – zimnice, tělo hoří/překrvení, velká žízeň, buší srdce, horečka v noci, nastydnutí vzniklo prudkým ochlazením. Horký, suchý a ucpaný nos.
  • BELLADONNA – suché sliznice, žízeň, pocení, velká přecitlivělost/nevrlost na vše (zvuk, světlo, dotyk...), horké tepání v nose.
  • SILICEA – setrvalá rýma a SILNÁ ZIMOMŘIVOST.
  • STICTA PULMONARIA- tlak a plnost na kořeni nosu, rýma se hned usadí v čelních dutinách.

 

PŘECHODNÝ STAV RÝMY (vodnatá se mění v hlenovitou)

  • ALLIUM CEPA – svědění očí, slzení, mohutné kýchání, vydatná pálivá sekrece=pořád teče z nosu=>odřený nos. Rýma (příznaky) se zhorší v teple. 
  • ARSENICUM ALBUM – vodnatý dráždivý výtok-> až rozleptá (do ruda) horní ret, ostré pálení či bolavý pocit v nose, zlepšení teplem, rýma se projeví při přechodu do zimy. 
  • KALIUM IODATUM – vodnatý, vydatný výtok, nateklý a červený nos, oči slzí, pálí, jsou napuchlé, ZHORŠENÍ na čerstvém vzduchu, postupně bolesti čelních dutin a kořene nosu.
  • EUPHRASIA – vodnatý, ale nedráždivý sekret, bolest působící slzení.

 

MUKÓZNÍ RÝMA (hlenovitá)

  • KALIUM SULPHURICUM- hlenovité táhnoucí se sekrety, hodně vydatné, ale nedráždivé, zpravidla bezbarvé, někdy lehce zabarvené, zhoršení v teple X zlepšení na čerstvém vzduchu, poruchy chuti a čichu, postupně katarální (hlenový) kašel-vykašlávání je náročné, ale už něco málo vykašlat lze.
  • KALIUM MURIATICUM – hlenovité, průhledné táhnoucí se sekrety, málo vydatné, nedráždivé, tvorba zaschlých strupů v nose, výrazná ztráta čichu, katarální kašel, problémy s uchem přes Eustachovu trubici (=zaléhání ouška, hůře slyší), zhoršení vlhkou zimou
  • DULCAMARA-(typický dětský lék), katar s pocitem ucpaného nosu, kašel, chrapot, příčinou je zima + vlhko (po provlhnutí deštěm ap.), čirý hlen (jako u všech v této skupině)

 

MUKOPURULENTNÍ RÝMA (hlenohnisavá-sekret už má nějakou barvu)

  • KALIUM BICHROMICUM – vzniká z ucpaného nosu, tlak u kořene nosu, žlutozelený, táhnoucí se, vazký (jak lepidlo), přilnavý-až nejde vysmrkat, po uvolnění je sliznice podrážděná a pálí, zlepšení teplem.
  • MERCURIUM SOLLUBILIS – čistě hnisavý, nazelenalý, vydatný sekret, ZAPÁCHAJÍCÍ, rozedřené nosní otvory, sliznice nateklá, zanícená, bílý jazyk s otisky zubů, zhoršení teplem
  • HYDRASTIS CANNADENTIS – sekrece je hustá, nažloutlá, vazká, přilnavá, obtížně vysmrkat, ztvrdne v krusty kolem nosní dírky, stéká do krku, v teple pocit ucpaného nosu, zlepšení na čerstvém vzduchu.
  • PULSATILLA – výtok žlutý/žlutozelený, vazký, nedráždivý, hojný, výtok přes den/ucpání v noci, kašel v noci je suchý/s ránem vykašlává, zlepšený čerstvým vzduchem.(tento lék v ředění 15CH je k užití u dětí příliš závislých na mamince). Přecitlivělost, potřeba blízkosti rodiny, neustále se měnící potíže (chvilku tak, chvilku onak).

 

FÁZE ODEZNÍVÁNÍ RÝMY

  • NUX VOMICA – při dráždění na kýchání, zjm. po ránu
  • SULPHUR IODATUM – dočišťující (u všeho, kde bylo hnisání), typický lék pro dýchací ústrojí, bere se ještě týden po hlavní rýmě-zlepší rekonvalescenci a zabrání novému onemocnění po návratu dítěte do kolektivu.
  • PULSATILLA

 

Dobré jsou též nosní kapky EUPHORBIUM COMPOSITUM (od f. Heel).

Opis info od výrobce: „Jedná se o nosní sprej, který obsahuje 4 účinné přírodní složky: Euphorbium, Pulsatilla, Luffa, Calcium sulfidum. Tyto látky jsou rozpuštěny v izotonickém roztoku chloridu sodného (fyziologický roztok) s benzalkonium chloridem. Euphorbium slouží jako přírodní antivirotikum k léčbě rým, akutních i chronických zánětů vedlejších nosních dutin, rhinitis sicca, rhinitis hyperplastica, rhinitis atrophicans. Vzhledem k tomu, že léčivé látky jsou rozpuštěné ve fyziologickém roztoku, dochází zároveň k zvlhčení a hojení sliznice. Euphorbium dále posiluje imunitní systém. Oblast použití: Základní terapeutikum při rýmě virového, bakteriálního nebo alergického původu, akutních i chronických zánětech vedlejších dutin nosních, … Kontraindikace: Ve velmi řídkých případech se může u predisponovaných astmatických jedinců vyskytnout bronchospasmus. Dávkování: Obvyklá dávka je 3-5x denně 1-2 vstřiky do každé nosní dírky. U dětí mladších 6 let 3-4x denně 1 vstřik. U kojenců do 6 měsíců nastříkat na vatovou tyčinku a vytřít nosní otvory.“

Zpracováno dle zápisků z mojí dvouleté výuky homeopatie u MUDr. M. Kastnerové,

V kombinaci s knižními zdroji:

Werner Stumpf: „Homeopatie“

 

Výše uvedené sdělení má pouze informativní charakter, chcete-li, v žádném případě nenahrazuje vyšetření odborníkem ve zdravotnictví.

Datum: 29.11. 2023

INFORMACE

Nejsem smluvním partnerem žádné ze zdravotních pojišťoven. Úhrada terapie probíhá v hotovosti nebo na účet 1847132003/0800.

Dovolená

Od 29.7 - 11.8.2024 mám DOVOLENOU. Nebudu dostupná na telefonu ani na emailu. Děkuji za pochopení.

Změna ceníku

Vážení klienti, k 1.3.2024 došlo ke změnám výše úhrad za fyzioterapii. Aktuální ceník naleznete zde

Jak na vermikompostování

Jsem sice fyzioterapeut, ale miluju vermikompostování, tak se o ně zde s vámi chci podělit.

Prezentace ke stažení zde vermikompostovani [PPTX, 4.33 MB]

Změna ordinační doby

Změna ordinační doby:

Pondělí - Sobota dle objednání

SPOLUPRÁCE

Copyright © 2024 KK-rehab.cz - Mgr. Kamila Karásková

Všechna práva vyhrazena Mapa webu Tvorba webu Youtube KK-rehab